filoZophie

Direktlänk till inlägg 8 mars 2012

Min dag idag?!

Av Zophie - 8 mars 2012 11:45

Idag är den här.

Dagen som är avsedd för oss kvinnor.

Idag är internationella kvinnodagen.

Jag vet ärligt talat inte om jag ska skratta eller gråta.


Vi lever idag i år 2012, vi kämpar för fred och rättvisa. Feminismen debatteras flitigt och debatten gällande rosa och blå band går hög i media varje år. Vi lever i en värld med rättvisor och orättvisor och vi lever i en värld där många tycker men få agerar. Jag sträcker verkligen ut hakan här och kan inte låta bli att fråga mig själv om det i dagens samhälle är nödvändigt att fira internationella kvinnodagen. Är det ens rättvist? Är det ens ok och tillåtet att fira idag?


Om det finns en kvinnodag borde det i rättvisans namn finnas en mansdag. Tilläggas bör att det faktiskt finns en mansdag. Internationella mansdagen firas i många länder den 19 november men hur många vet detta? Hur mycket hypar och uppmärksammar vi detta? Visste DU ens om att den fanns?!

Om vi ska stå på barrikaderna och kämpa för lika rättigheter ska väl ändå detta gälla både kvinnor och män?!

Idag pratas mycket om kvinnligt förtryck, kvinnomisshandel och mycket annat ur ett kvinnoperspektiv. Jag säger inte att det är fel att lyfta debatten i dessa frågor, och jag vill absolut inte ta ifrån människan rätten att ha åsikter i frågan, men jag säger att vi kanske borde nyansera dessa frågor lite.

Visst är kvinnoförtryck och kvinnomisshandel saker man ska prata om, lyfta upp till ytan och debattera och ha åsikter om, det tycker jag absolut... vad jag säger och menar är att man inte ska glömma att dessa frågor inte enbart är ensidiga. Idag misshandlas även män i sina förhållanden, även män förtrycks i olika situationer och även mannen i allmänhet får klä skott när diskriminering mot kvinnor kommer på tal.


Jag undrar varför vi alla diskuterar och debatterar ur ett kvinnligt eller manligt perspektiv?

Varför kan vi inte istället gå samman och debattera ur ett mänskligt perspektiv?

Varför kan vi inte enas om att ALL misshandel är fel?

Varför kan vi inte enas om att ALL diskriminering är fel?

Varför kan vi inte tillsammans bestämma att ALLA människor har samma värde oberoende av kön?


Det är klart att det är lättare att föra diskussionen utifrån sitt eget kön men samtidigt i diskussionen får vi inte glömma bort att vi alla också är människor. Det är klart att det ofta tippar över åt ett eller annat håll men varför hänger vi då upp oss på könet? Vi är alla födda av kvinnor och vi ska alla dö en gång, det är det enda som vi verkligen vet och kan garantera. Varför ska vi då fylla resten med våra liv med att dela upp oss i grupper och jämt och ständigt debattera och diskutera från varsin ringhörna? Varför hela tiden åberopa rättvisa eller orättvisa i könets namn?

Nej, för mina barn önskar jag en värld där alla människor är lika och har samma rättigheter, samma möjligheter och inser att vi också har samma skyldigheter. Jag önskar för mina barn, en värld där ärlighet, hög etik och moral får styra och där det anses som en självklarhet att män och kvinnor är lika i värde. Jag önskar självklart en värld i fred och frihet där människor lever i samförstånd snarare än missförstånd och mest av allt önskar jag för mina barn en värld där ALLA dagar om året är mänsklighetens dag.


Puss   



 
 
Johanna

Johanna

8 mars 2012 13:17

Mycket intressant och bra inlägg. Hade inte en aning om att det fanns en dag för männen med. 2012 känns det lite sådär och ha en sådan dag, visst det finns fortfarande vissa skillnader mellan män och kvinnor, så kommer det nog alltid var, för jag tror i ärlighetens namn att ett 100% jämställt samhälle skulle bli väldigt tråkigt!

Det finns en del män som med förtycks osv som man inte får glömma men som tyvärr lätt glöms bort. Eftersom den största del av befolkningen som utsätts av det är kvinnor.

jag tror som du, diskutera ur ett mänskligt perspektiv. för män och kvinnor kan tycka likadant om saker. bättre mänskligt perspektiv! :)

http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se

Zophie

8 mars 2012 15:20

Jepp, det mäskliga perspektivet är väl det viktigaste av alla :)
Kramen

 
Niklas Persson

Niklas Persson

8 mars 2012 13:37

Dagens bästa text!

Jag håller med dig till 100%, jag tycker självklart att samhället ska vara jämnställt. Lika lön och allt sånt självklart!

Men ja dagen känns fånig tycker jag!

Men att som man ha en åsikt här, eller ens som kille som jag är ju helt och hållet förbjudet! Då är man mansgris som vill förtrycka kvinnan...

Som du säger ska det vara jämnställt åt båda hållen!

Bra där filosophen!

http://farbrorn.bloggplatsen.se

Zophie

8 mars 2012 15:19

Tack Niklas.
Jag trodde nog att du skulle hålla med, så kille du är ;) Och tack, dagens bästa text, det värmer när det kommer från dig :)
Kramen

 
Ingen bild

Lamor

8 mars 2012 14:40

Ja, idag är den söta lilla hakan starkt framskjuten. Jag förstår och håller med, men tyvärr är det Utopia Du beskriver.Jag önskar också att mina älskade barnbarn ska få bli vuxna i värld där fred och frihet samt total jämlikhet råder, men hur sannolikt är det. Det är också sant att även män misshandlas, diskrimineras och far illa i de krav som samhället ställer på dem....MEN av all misshandel bland människor över 25 år är cirka 80 % riktat mot kvinnor av män. Kvinnor som handelsvara världen över är också enormt överrepresenterade och även i vår lilla ankdamm har fortfarande männen högre löner och högre positioner än kvinnor. Vi har fortfarande en bit att gå innan vi besegrat gubbväldet. Låt oss ha en kvinnodag och en mansdag per år och låt resten av årets dagar vara människodagar och kanske framför allt barndagar!

Zophie

8 mars 2012 15:15

Mänsklighetsdagar och barndagar. I´m with you !
Puss

 
Anna

Anna

8 mars 2012 23:57

Kan bara hålla med!
Tycker ärligt talat det är skit löjligt, och i och med att vissa vill uppmärksamma denna dag så tycker jag det spär på "fördomarna" ytterligare..
Titta på oss, stackars sköra små tjejer, förlåt.. kvinnor!
Näpp, funkar inte på mej!

Härligt att du är med i matchen igen!

Kram kram, önskar dej en skön helg!

http://Anna-den enda bloggdrottningen

Zophie

9 mars 2012 08:18

Funkar inte på mig heller :)
nu är jag med i matchen igen... måste ju kvalificera mig till bloggträffen ;)
Kram

 
Vivi

Vivi

9 mars 2012 09:52

I´m with Lamor ! :)

http://www.missvivis.se

Zophie

9 mars 2012 19:24

I knew you would be ;P
Kramen

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zophie - 21 april 2020 17:12

Here´s Zophie…. Hej bloggen, det var ett tag sedan. Var har jag varit, vad har jag gjort och varför övergav jag dig?! Relevanta frågor och ska jag vara ärlig måste jag säga att jag inte har något riktigt bra svar. Jag kan delvis förklara...

Av Zophie - 1 maj 2014 22:03

Jaha och hejsan kära bloggen. Sist jag skrev var det september 2013 och det som var tänkt som en nystart av både mig, jobb, bloggen och livet i sig blev ett totalt magplask. Tanken var att jag och en kollega skulle starta eget men det sket sig to...

Av Zophie - 9 september 2013 20:49

Jaha, idag var det dags igen. Något som legat i träda under en längre tid var det dags att inviga idag. På darrande ben stapplade jag in och tog plats. Nej, det var inte min första skoldag, det var första träningsdagen på evigheter. Nytt pass...

Av Zophie - 1 september 2013 18:00

Japp, så var det dags för ett litet boktips igen. Idag har vi haft bokbytardag igen och det var lika trevligt som vanligt. Denna gången var vi hos kära LaMor och bytte böcker. Jag hade med mig 5 böcker varav alla nästan var lika bra. En del a...

Av Zophie - 29 augusti 2013 10:19

Jaha, då har det inte blivit bloggat på ett tag igen. Denna gången ställer jag mig helt utanför dock och skyller på Telia, eller Felia som de skulle döpa om sig till. I två veckor nu har vårt nät strulat, jag inte bara nätet utan allt. Ingen tv, ...

Presentation


Kvinna i sina bästa år. Filosof som filosoferar och funderar på finurligheter och fantasier och allt annat mellan himmel och jord.

Fråga mig

18 besvarade frågor

Gastboken:)

Bloggträffbloggisar

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kuligheter:)

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards